Știai că orice instalație de gaze naturale trebuie verificată periodic?
Nu este doar o măsură prin care te asiguri că totul este în regulă și că nu există vreun pericol, ci și o obligație legală, definită în legislația națională cu incidență în domeniul gazelor naturale, specific în Ordinul A.N.R.E numărul 179/2015 cu modificările ulterioare sunt menționate perioadele verificărilor și reviziilor instalațiilor de gaze.
Astfel, dacă ești utilizatorul unei instalații de utilizare a gazelor naturale (deții o centrală termică), verificarea trebuie realizată la fiecare doi ani, astfel încât experții să se asigure că instalația se află în cele mai bune condiții. În continuare, îți prezentăm mai multe informații despre verificarea instalației de gaz. Ce presupune verificarea instalației?
- Verificarea instalației de gaze naturale confirmă etanșeitatea componentelor prin două metode principale: folosirea unui aparat electronic specializat pentru măsurarea nivelului de gaze și utilizarea unei emulsii de apă și săpun pentru identificarea eventualelor scurgeri. Aceste metode precise permit specialiștilor să detecteze și să remedieze orice defect în instalație, asigurând funcționarea în siguranță a sistemului.
Verificarea instalației de gaz este crucială, întrucât dacă nu funcționează corespunzător, pericolul este foarte mare. Astfel, este bine să respecți indicațiile specialiștilor și legislația în vigoare și să programezi o verificare la maximum doi ani.
Verificarea trebuie realizată doar de către specialiști, instalatori autorizați A.N.R.E. , care îți vor înmâna dovada că instalația este în cea mai bună stare. De asemenea, ori de câte ori se crede că este o problemă, poți face o cerere pentru verificarea instalației. Pe scurt, o instalație de gaz se verifică în mod obligatoriu periodic, la fiecare doi ani sau la cerere, în cazul în care se suspectează vreo defecțiune.
Este bine să știi că revizia poate fi realizată doar de către personal autorizat de ANRE și ISCIR. Acțiunea constă în câteva operațiuni specifice:
- Verificarea arzătoarelor, a stării îmbinărilor și a garniturilor de etanșare;
- Verificarea poziției și stabilității conductelor;
- Verificarea funcționării aparatelor de măsurare, control, reglare și de siguranță;
- Verificarea funcționării echipamentului de reglare din instalațiile de utilizare;
- Întocmirea documentației care descrie starea instalației la momentul verificării.
Îți prezentăm în continuare lista documentelor de care vei avea nevoie în momentul în care se efectuează verificarea instalației de gaze naturale:
- Notificarea scrisă, primită de la furnizorul distribuitorul de gaze naturale;
- Documentele ce atestă instalarea legală a instalației de gaze;
- Proiectul instalației de gaze;
- Ultima factură ce atestă consumul de gaze.
- Documente din care să rezulte că a fost efectuată în termen verificarea tehnică periodică a centralei termice și/sau a altor aparate consumatoare de combustibili gazoși existente; dacă nu ai efectuat-o o putem face noi.
- Documente care atestă curățarea coșului și a canalelor de evacuare a gazelor arse;
Ai nevoie de o verificare/revizie pentru instalațiile tale de gaz? Scrie-ne acum! Echipa noastră este aici să te ajute să menții siguranța și eficiența sistemelor tale de gaz.
- Strada Mihail Kogălniceanu 19, Brașov
- +40 720 870 710
- contact@civicinstal.ro
- Luni-Vineri: 8:00 - 17:00